PEMANIS STEVIA - PENGGANTI GULA PENAWAR TERBAIK KENCING MANIS , DARAH TINGGI, GOUT, OBESITI, RABUN, RESDUNG DAN LAIN-LAIN
STEVIA SWEETENER
Apa hebatnya botol kecil ini???.. Ya.. hebatnya mengandungi penawar didalamnya.. . Penawar kepada darah yang sudah pekat dengan asid dan toksin yang dibawa oleh gula dan dari permakanan kita yang main ikut sedap je.. . Kenapa penawar ?? Kerana inilah satu-satunya penawar yang manis.. penawar yang sedap.. biasanya yang mengubat itu pahit.. tetapi tidak stevia.. . Ada rasa sayang duit? Maka biarkanlah badan anda bertoksin..
Jika anda sayangkan badan anda boleh Whatsapp kami ke :- +6017-3773 800
GULA STEVIA LEBIH SIHAT DARIPADA GULA BIASA
**********************************
Stevia adalah satu daripada 240 spesies herba daripada keluarga bunga matahari (Astereacea). Justeru, stevia menghasilkan biji benih apabila matang.
stevia digunakan secara meluas sebagai pemanis untuk penawar menurunkan tekanan darah tinggi, melawaskan kencing dan merawat luka terbakar.
Uniknya, stevia adalah pemanis semula jadi yang tidak mengandungi kalori dan ekstraknya dikatakan 300 kali lebih manis daripada gula biasa. Kajian mendapati kandungan utama yang menyebabkan ia manis iaitu steviosid tidak mengandungi toksid.
Ada pendapat menyatakan stevia juga digunakan sebagai tonik untuk jantung dan berfungsi menstabilkan tekanan darah serta degupan jntung
Antara ciri-ciri stevia ialah:
Pemanis semula jadi
Menurunkan kadar gula dalam darah
Melawaskan kencing
Menurunkan tekanan darah
Membunuh bakteria
Membunuh kulat
Membunuh virus
Mengurangkan keradangan
Membantu menurunkan berat badan
======================================
NAK CUBA? PASTI ANDA JUGA TERKEJUT!!
======================================
>> HARGA RM50 1 BOTOL
>> SPECIAL HARGA RM140 , 1 KOTAK BERSAMAAN 3 BOTOL
ORDER ONLINE WHATSAPP KAMI KE :-
+6017 3773800 / +6017 3773800
KEBAIKAN POKOK MANIS STEVIA BERBANDING GULA BIASA
******************************************
Bagaimana gula boleh menjejaskan kesihatan?
• Gula tidak menjejaskan mana-mana bahagian tubuh tetapi ia merubah kimia darah.
• Gula tidak menyebabkan sakit jantung secara lansung tetapi ia menjadikan platelet darah melekit dan ini meningkatkan risiko pembekuan darah dalaman yang boleh membawa kepada serangan jantung dan strok melalui lemak darah.
• Gula adalah satu penyebab kegemukan kerana 1 gram gula memberi anda 4 kalori tanpa sebarang khasiat lain. Pengambilan kalori atau gula berlebihan yang tidak digunakan oleh tubuh akan ditukar menjadi lemak.
• 24 sudu teh gula boleh menyebabkan keberkesanan sel darah putih menurun sebanyak 92 dan ini memakan masa sehingga 5 jam.
• Proses penuaan menjadi lebih cepat menerusi pemecahan oksigen akibat pengambilan gula.
===============================================
Kebaikan Pemanis Stevia
Terhadap Kesihatan Tubuh Badan
1. Mengimbangi kandungan gula dalam badan.
2. Menurunkan kadar gula yang terdapat di dalam darah sesuai untuk pesakit diabetes dan hypoglycemia.
3. Melawaskan pembuangan air kencing.
4. Meningkatkan kadar tenaga di dalam tubuh badan.
5. Melicinkan dan memutihkan kulit serta awet muda.
6. Membantu sistem penghadaman makanan.
7. Membantu mengatasi masalah insomnia.
8. Berupaya mengawal berat badan (Obesiti).
9. Mengurangkan masalah keradangan.
10. Membantu untuk menguruskan badan.
11. Membantu merembeskan insulin.
12. Kegunaan dalam pelbagai makanan dan masakan.
13. Merawat Pelbagai penyakit.
14. Menurunkan paras gula dalam darah untuk pesakit Kencing Manis.
15. Menurunkan tekanan darah untuk pesakit Tekanan Darah Tinggi.
16. Mengurangkan kesan radang dan mempercepatkan penyembuhan luka.
17. Mempunyai kesan anti-oksidan dan mengurangkan risiko kanser.
18. Mengawal kandungan air dalam badan.
19. Meningkatkan sistem pertahanan badan terhadap kuman.
20. Merawat cirit-cirit akibat jangkitan virus seperti Rotavirus.
21. Mengawal berat badan yang berlebihan seperti obesiti.
22. Meningkatkan nafsu tenaga batin.
23. Mencantikkan kulit dan awet muda disebabkan oleh kesan anti-oksidan.
24. Merawat penyakit gout.
25. Mencuci usus
26. Sakit kepala, Migran , Sakit urut mata
27. Tahap kesuburan Mengandung
28. Kurap dikulit
29. Keguguran Rambut
Dan Lain2 Kebaikan Untuk Kesihatan badan
=======================================================================
GULA dan GOUT
***********
Ramai yang tidak percaya apabila saya katakan punca GOUT adalah GULA!!
Pengambilan GULA pasir atau sukrosa juga meningkat dengan ketara sejak negara kita merdeka.
GULA mengandungi dua komponen utama iaitu GLUKOSA dan FRUKTOSA.
Kedua-duanya memberikan impak negatif kepada kesihatan jika diambil berlebihan tetapi yang lebih bahaya adalah FRUKTOSA.
FRUKTOSA juga tinggi dalam jus buah-buahan, HFCS (high fructose corn syrup dan madu). HFCS banyak digunakan sebagai pemanis dalam minuman proses dan jem buah. Jus buah-buahan yang di jual dalam minuman kotak,tin atau botol mengandungi kandungan fruktosa yang sangat tinggi.
Buah-buahan yang sangat tinggi fruktosa seperti durian, rambutan, manggis, anggur dan sebagainya jika diambil terlalu banyak juga boleh memudaratkan kerana kandungan fruktosanya yang tinggi.
Madu juga tinggi fruktosa, tetapi ia tidak bahaya jika diambil secara sederhana, tetapi isu utama tentang madu adalah kebanyakan madu yang di jual di campurkan GULA pasir, dan ini akan menyebabkan khasiat madu itu hilang.
Fruktosa yang berlebihan juga menyebabkan peningkatan paras asid urik yang menjadi punca kepada masalah sakit sendi ‘gout’ tetapi glukosa dan galaktosa tidak menunjukkan keadaan yang sama. Kajian menunjukkan, fruktosa akan mengganggu enzim xanthine oxidase dalam hati yang menyebabkan berlaku peningkatan paras asid urik dalam darah yang akan menyebabkan masalah sakit sendi ‘gout’.
Nasihat perubatan yang konvensional untuk penyakit gout biasanya memfokuskan kepada ‘pantang’ makanan berprotin seperti daging, udang, sotong, kekacang dan sebagainya. Ianya tanpa nasihat untuk mengawal minuman bergula, buah-buahan manis, jus yang telah dikaji mengandungi kandungan fruktosa yang tinggi yang boleh menyebabkan masalah gout bertambah teruk.
Fruktosa telah diketahui satu-satunya jenis karbohidrat yang boleh meningkatkan paras asid urik dalam darah. Fruktosa juga menyebabkan masalah rintangan insulin dan meningkatkan paras insulin dalam darah dan ini boleh menyebabkan terjadinya sindrom metabolik. Oleh kerana gula mengandungi fruktosa, maka pengambilan gula yang berlebihan boleh menyebabkan masalah ini.
Berdasarkan analisa dari data-data yang terdapat dalam kajian menunjukkan pengambilan gula berlebihan terutamanya minuman manis bergula dan tinggi dengan fruktosa sangat berkait dengan meningkatnya risiko penyakit gout kepada lelaki.
Begitu juga dengan pengambilan jus buah-buahan dan makan buah-buahan yang sangat manis seperti rambutan, nangka, durian dan sebaginya boleh meningkatkan paras asid urik dan menyebabkan masalah sakit sendi gout.
Jika kita ingin makan buah-buahan pastikan pengambilan yang sederhana dan juga pastikan kita makan buah-buahan tersebut secara terus untuk mendapatkan SERAT yang tinggi didalamnya. SERAT ini bertindak mengawal jumlah penyerapan fruktosa daripada usus dan mengurangkan impak fruktosa berlebihan kepada organ hati kita.
Kalau kita lihat diagram gambar ini, jelas menunjukkan fruktosa secara terus meningkatkan penghasilan ASID URIK yang menjadi punca berlakunya radang sendi GOUT.
Dengan mengawal dan mengurangkan pengambilan FRUKTOSA secara khususnya GULA PASIR maka masalah GOUT boleh di kawal dan di pulihkan, Insyaallah
Penulis Buku : GULA RACUN PUTIH
Dr Norman Mohd Norawi
MBBS, MSc(UCSI),FAGE
0 comments:
Post a Comment