RESEPI IKAN PEKASAM JALONG
1 BUNGKUS
ISIAN 3 KE 4 EKOR IKAN PEKASAM, IKUT SAIZ BESAR IKAN
RM 8 SAHAJA
Exclude Postage
ORDER ONLINE WHATSAPP KAMI KE :-
+6017 3773 800 / +6017 3773 800
>> Cara-Cara Nak Buat Ikan Pekasam <<
IKAN PEKASAM
Pekasam adalah makanan tradisional turun temurun yang pada awalnya dihasilkan secara sampingan daripada lebihan ikan hasil tangkapan dari sungai, tali air dan sawah padi.
Pekasam juga adalah makanan peraman tradisional yang terkenal dari utara Semenanjung.
Biasanya pekasam dihasilkan dari ikan air tawar jenis :-
1) IKAN SEPAT
2) IKAN TALAPIA
3) IKAN LAMPAM
4) IKAN PUYU
5) IKAN LOMA
6) IKAN HARUAN
Dan ikan lain-lain lagi yang boleh dijadikan ikan pekasam
Begitu pun, ikan sepat paling digemari kerana rasanya yang enak dan aroma yang mengamit selera apabila dimasak dengan pelbagai cara dan resepi masyarakat setempat.
Analisis yang dijalankan oleh Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI) membuktikan yang ikan pekasam mempunyai kandungan protein yang tinggi dan kandungan garam lebih rendah berbanding hasil ikan awet lain. Mengikut kaedah tradisional, tempoh perapan mengambil masa agak lama iaitu sekitar empat hingga lapan minggu. Penyelidikan moden menemui satu kaedah ikan baru untuk menghasilkan ikan pekasam yang boleh diperap sekitar satu hingga dua minggu.
CARA-CARA MEMPROSES PEKASAM :-
Ikan air tawar yang dipilih akan disiang, dibuang perut dan dibersihkan.
Toskan air daripada bahagian ikan sebelum dilumur dengan garam pada kadar 15 peratus.Setelah dilumur garam, ikan diperap selama 2 hingga 3 hari.
Selepas melalui proses perapan, ikan sekali lagi dicuci dengan air melalui tiga proses dan ditoskan.
Sebaik dikeringkan ikan digaul pula dengan beras goreng yang sudah dihancurkan, sebelum dimasukkan ke dalam balang kedap udara dan dicampur dengan sedikit asam jawa.
Peram untuk kali kedua selama kira-kira 14 hari di dalam balang kedap udara.
Pekasam yang sudah melalui proses "matang" kini boleh dibungkus dan sedia dipasarkan.
****
Hari nie saya nak kongsikan sedikit cara-cara bagaimana nak buat ikan pekasam. Ini adalah cara yang selalu saya guna bila nak buat ikan pekasam.Dan sedikit bantuan dari info di atas.....
1) Bahan-bahan
2) Ikan yang dah disiang,dibasuh bersih.
3) Toskan airnya
4) Kemudian, taburkan garam, kalau boleh garam kasar lagi elok. Gaul sebati.
5) Masukkan asam keping dan perap dalam bekas kedap udara selama dua hari (saya perap satu hari je). Kalau banyak maybe saya perap dua hari.
6) Goreng beras tanpa minyak dengan api kecil, hingga keperangan.
Sentiasa dikacau,supaya tak hangus.
Sentiasa dikacau,supaya tak hangus.
7) Bila beras dah keperangan, blender beras, jangan terlalu halus. Agak2 ada kasar sikit...
8) Ikan yang dah diperap selama dua hari itu, di basuh cuci untuk kali kedua. Basuh cuci bersih. Masa nie, ikan itu mengeluarkan bau yg busuk.Tak pe biarkan bau busuk tu....
Toskan airnya.
Toskan airnya.
9) Salut dan lumurkan ikan2 itu dengan beras goreng yg telah diblender. Sumbat beras dalam perut ikan2 tu sekali yea.....
10) Masukkan ikan2 yang dah disalut dgn beras ke dalam bekas. Simpan dalam bekas kedap udara dan biarkan peraman satu hingga dua minggu. Masa nak peram nie saya lapiskan setiap lapisan ikan dgn asam keping.
Ok, siap.... Tunggulah seminggu dua lagi, lepas tu bolehlah digoreng... hidangkan dengan nasi panas-panas, dan ada hidang lauk pauk yang lain. Sedappppp... menyelerakan.
Ok, siap.... Tunggulah seminggu dua lagi, lepas tu bolehlah digoreng... hidangkan dengan nasi panas-panas, dan ada hidang lauk pauk yang lain. Sedappppp... menyelerakan.
RESEPI IKAN PEKASAM JALONG
1 BUNGKUS
ISIAN 3 KE 4 EKOR IKAN PEKASAM, IKUT SAIZ BESAR IKAN
RM 8 SAHAJA
Exclude Postage
Untuk Tempahan Order Secara SMS / WHATSAPP
ORDER ONLINE WHATSAPP KAMI KE :-
+6017 3773 800 / +6017 3773 800
Atau PM Kami
0 comments:
Post a Comment